12. Akou cestou sa mám vydať?

15.04.2015 18:24

Nech už na druhú otázku odpoviete akokoľvek, hneď sa musíte pýtať na toto: „Ktorou cestou sa mám teraz vydať?“ Keď sa budete držať premisy celej tejto časti, budeme predpokladať, že zatiaľ neviete, čo by ste chceli robiť – inak by ste to už dávno robili a to s radosťou. Keď si ale nie ste istí, čo chcete jedného dňa robiť, ako sa chcete vydať po tej správnej ceste? Môže sa zdať nemožné si správne naplánovať kurz. Ako som už ale písal skôr, nemusíte poznať odpoveď na všetky tieto otázky, dokonca ani na prvé dve z nich, aby mohlo časom dôjsť k náhlemu osvieteniu.

Robíte niečo, z čoho nie ste nadšení

Pokiaľ pre vás platí toto a zatiaľ neviete čo by ste chceli robiť, mám pre vás jednu radu, nakoľko môže znieť nepríjemne. Je to jednoduché – robte ďalej to, čo robíte, len to robte lepšie. Pokiaľ stále pozeráte za obzor, kedy sa už konečne objaví niečo nové, zrejme sa nevenujete naplno tomu, kde ste práve teraz a nie ste celkom prítomní v danom okamžiku. Čím viac vám vadí, čo práve teraz robíte, tým horšie to naviac asi robíte. Pokiaľ sa ale nepokúsite dosiahnuť dokonalosti v tom, čo robíte práve teraz, vaša činnosť sa stane vašim vládcom. Inými slovami: Pokiaľ sa vám nepodarí dokonale „zvládnuť svoje úlohy“, dostanete padáka a to od života.

Rád by som to ale upresnil. Keď hovorím „zvládnuť svoje úlohy“ nemám tým na mysli získať prvú cenu, alebo byť najlepším na svete. Myslím tým, že by ste mali robiť to najlepšie, ako ste schopný so svojimi možnosťami a tam, kde sa práve nachádzate. Veľkú rolu tu hraje prístup – vážiť si toho, že máte prácu, vnímať ju ako bránu k lepšej pozícii a pokúsiť sa vyťažiť maximum z toho, s úsmevom a vďakou. Toto mám na mysli keď hovorím „zvládnuť svoje úlohy“ a venovať tomu maximálnu pozornosť. Chápte to ako bránu a odrazu sa je vaša stará práca, ktorú ste nenávideli navždy preč. Odrazu ste slobodní! Máte novú prácu, novú zodpovednosť a možno aj poriadených. Niekedy dostanete aj možnosť špecializovať sa a vaše vyhliadky sú úplne iné.

Niekedy sa jedná o zmenu na rovnakej úrovni, inokedy zase jedna zmena vyplýva z druhej. Stále ale platia rovnaké zákonitosti, totiž to, že časom získate lepšiu perspektívu nad svetom okolo seba. Naučíte sa akí sú ľudia, ľudia sa zase naučia, akí ste vy a vaše možnosti špecializácie, posunu či úplnej zmeny miesta (tým, že začnete pracovať na sebe, alebo pre bývalého klienta) sa neustále rozširujú.

Nezabúdajte, že vesmír je vašou súčasťou a to isté platí aj pre všetkých ostatných. Sme Jedno. Pokiaľ svoju prácu nenávidíte, alebo vás nebaví, ostatní to vycítia. Na druhú stranu, ak máte svoju prácu radi, alebo jej aspoň venujete maximum, ľudia to tiež spoznajú. Ľudia, ktorí sa snažia robiť to najlepšie a osvojiť si svoje pracovné schopnosti, ako len vedia, dostávajú nové možnosti a ponuky. Život ich časom sám vyslobodí z práve, ktorú nemajú radi. Taj jedná vesmír, respektívne, tak reaguje vesmír na vaše činy, zrýchľuje tak pohyb a znásobuje naše úsilie.

Ľudia sa boja, že keď svoju nepríjemnú prácu budú robiť lepšie a viac sa do nej ponoria, dajú tak svojmu zamestnávateľovi impulz pre to, aby ich ponechal tam, kde sú – myslia si, že keď budú dokonale umývať záchody, budú ich umývať celý život. Nezaujíma ale snáď všetkých zamestnávateľov to isté, totiž to, čo stojí za samotnou urobenou prácou? Koľko zamestnávateľov nehľadá potenciálne schopných a spoľahlivých podriadených? V živote to funguje tak, že akonáhle dokonale zvládnete úlohy, ktoré stoja bezprostredne pred vami, život vás posunie vpred, zatiaľ čo svoje úlohy nezvládnete, čaká vás prepad.

V tejto časti som samozrejme písal hlavne o kariére, pretože v práci trávime najviac so svojho času (či už sme za svoju prácu platený, alebo pracujeme ako dobrovoľníci, alebo vychovávame deti). Okrem toho je to oblasť, kde ľudia najčastejšie žiadajú o pomoc a kde sa chcú rozvíjať. Systém „robiť to najlepšie“ a pozdvihnúť sa tak na novú úroveň ale funguje na všetkých úrovniach života. Skúste si to previesť do medziľudských vzťahov. Ľudia, ktorým záleží na ostatných do tej miery, že dokážu jednať, vykročiť vpred, rozdávať a podeliť sa o to najlepšie, zatiaľ čo nasledujú volanie svojho srdca, sú priamo magnetom na priateľov a partnerov. Každý túži mať niečo z toho, „čo majú oni“. Smiech od srdca je nákazlivý.

Alebo zdravie. Tí, ktorí sa snažia jesť, cvičiť, odpočívať, hrať sa a pracovať v čo najlepšej rovnováhe, sa väčšinou tešia lepšiemu zdraviu než tí, ktorí tak nečinia. A čo nadbytok? Ľudia, ktorým záleží na  nadbytku a do sveta vykračujú s tým, že chcú vytvárať nadbytok (namiesto toho aby si to len predstavovali a nijako sa nepokúsili ho fyzicky dosiahnuť), sa časom dostanú do takej pozície, kedy budú schopní nadbytok generovať. (Nemôžu to ovplyvniť, ani zastaviť, aj keby to chceli)

Samozrejme, že existujú aj výnimky, ale sú to len výnimky, sotva snáď dôkaz toho, že by vesmír a kúzlo života nereagovali na to, ako sa chováme a aký máme prístup k životu. Pre naše účely ale postačí zhrnutie, že ak dokonale zvládneme svoje bezprostredné úlohy, vesmír na to akoby zázrakom zareaguje.