Blog

14. Zistite, čo sa vám páči

24.04.2015 13:37

Najprv si uvedomte, že máte určité preferencie, že nie ste tak stratení, ako ste si mysleli a že v skutočnosti viete, čo vás baví. Možno to nevyzerá ako „splnený sen“, ale cez to všetko bude stále jasnejšie, čo robíte radi. Keď si sami stanovíte určitý časový limit, v ktorom musíte začať jednať, rýchlo začnete vylučovať veci, ktoré rozhodne robiť nechcete. To vám umožní zúžiť svoje možnosti na pár vecí, ktoré budete robiť radšej a aspoň sa pohybujete určitým smerom. Uvedomujem si, že si možno budete vyberať len z možností, ktoré vám budú čo najmenej protivné, cez to všetko vám to ale umožní vydať sa určitým smerom. Aj keby to malo znamenať, že vezmete prácu, z ktorej nie ste nadšení, pokiaľ to je tá najmenej nepríjemná možnosť so všetkých, pusťte sa do práce a snažte sa pracovať najlepšie, ako viete.

Tu nejde o to vybrať si novú kariéru, tu ide o to, začať jednať čo vás časom k novej kariére privedie. Ono sa časom ukáže, kam sa budete uberať. Nejde o to, nájsť teraz tú pravú lásku a vášeň, ale pripraviť sa na možnosť, že sa to stane v budúcnosti. Je potrebné len začať klopať na všetky možné dvere a to v horizonte dva týždňa, alebo ešte lepšie dvoch dní. Začnite klásť otázka a hľadať možné odpovede, pátrajte a skúmajte, kam sa vydať.  Už chápete ako to funguje? Môžete začať meniť veci hneď teraz, môžete získať smer a určitú cestu a to v horizonte niekoľkých dní.

Jeden malý krôčik nie je len jedným malým krôčikom

 Ako už som naznačil, ľudia sa často mylne domnievajú, že ak vezmú obyčajnú prácu, pracujú zdarma, alebo robia niečo čo nenaplňuje každú bunku ich tela nadšením, znamená to, že robia akýsi kompromis. Začnú o tom veľa premýšľať a hovoria si: „Viem, že sa myšlienky zhmotňujú. Viem, že mám moc nad všetkými vecami. Viem, že vesmír stojí na mojej strane – prečo by som teda mal robiť niečo, čo je pod moju úroveň?“ Myslia si, že ak budú robiť niečo, čo je menej než ich vysnívaný cieľ, znamená to, že sa uspokojili s kompromisom. Namiesto toho založia ruky do klina a čakajú, až ich vesmír príde zachrániť.

Existuje omnoho lepší spôsob, ako na tieto prvé krôčky pozerať. To, čo možno vyzerá ako malý a bezvýznamný krôčik, môže neskôr umožniť veľké skoky vpred, ktoré teraz nedokážeme predvídať. A čo viac, práve tieto maličké krôčky, čo už opakujem niekoľkokrát, ktoré k vám umožnia pustiť si k telu to kúzlo života, ktoré sa k vám inak nemá šancu dostať.

Napätie skrz činy

Pokiaľ vám to ešte nedošlo, tak kľúčom k tomu, aby ste si dokázali naplánovať nový kurz, je začať jednať tam, kde ste, zamestnať sa a nechať nový smer, nech sa sám ukáže. V nasledujúcej časti to začne byť ešte jasnejšie.

Spomeňte si na nejakú dobrú knihu, ktorú ste čítali, alebo film, ktorý ste videli. Dobrý vyprávač vás nikdy nenechá visieť v prázdne až do samého konca, kedy sa odrazu objaví nádej tam, kde ešte pred okamžikom žiadna nebola. Za pár sekúnd sa môže beznádej premeniť v jasný smer a následne v oslavu víťazstva. Nakoľko nie je úplne jasné, ako to logicky zvládneme svojim mozgom, my všetci sme skvelí vyprávači svojich životov. Pokiaľ teda máme smer, ktorým sa vydať, stránky sa môžu obracať a príbeh sa bude odvíjať úplne sám.

Naše duchovné ja, naša energia aj zámery siahajú omnoho ďalej, ako dokážeme pochopiť. I keď nevidíme za roh nášho života o nič viac, ako môžeme dopredu odhadnúť, ako dopadne film, na ktorý sa pozeráme, úsilie, ktoré dnes vynaložíme, nám vytvára možnosti zajtrajška. Na vrchole našej skrytej veľkosti sa nakoniec odohraje tanec, v ktorom bude odhalené to, po čom najviac túžime a čo je predmetom našej lásky. Je potrebné len pokračovať v ťahu, jednať, deň za dňom, začať tam, kde sme práve teraz – a to všetko bude jednoduchšie, keď pochopíte v čom tkvie vaša sila a odkiaľ pochádza, keď zhodnotíte vašu súčasnú situáciu a dokážete z nej vyťažiť maximum, zažívate, čo by ste robili radi a dáte sa fyzicky do diela.

Tak sa váš príbeh nikdy nezasekne na mŕtvom bode, stránky sa budú otáčať a vaša vlastná oslava víťazstva sa priblíži. Nakoniec príde deň, kedy sa obzriete späť a uvidíte, ako sa váš príbeh vlastne odohrával. V ten deň sa budete smiať: „Aaaa! No jasne! Samozrejme! Vôbec som si nemusel robiť starosti!“

Zhrnutie

  • Ste tu preto, aby ste boli sami sebou, aby ste sa vydali tým smerom, kam vás ťahá vaša túžba, aby ste cítili to, čo nik iný pred vami
  • Zmeňte všetky otázky o tom, čo ba ste mali robiť, no otázky o tom, čo chcete robiť
  • Pokiaľ viete, čo chcete, začnite to robiť
  • Pokiaľ neviete, čo chcete, ale máte čo robiť, robte to ešte lepšie ako doteraz
  • Pokiaľ nemáte čo robiť a neviete, čo by ste chceli robiť, robte čokoľvek a robte to dobre
  • To, kde stojíte, nikdy nie je totožné s tým, kým ste
  • Stanovte si určitý časový limit, behom ktorého musíte vykročiť novou cestou, čím kratší, tým lepšie

Doporučené cvičenie

V ktorej oblasti teraz robíte niečo kvôli tomu, že máte pocit, že by ste mali, navzdory tomu, že vás to ťahá iným smerom? Zamyslite sa nad tým, prečo robíte to, čo robíte, v týchto oblastiach:

  • Práca a kariéra
  • Vzťahy
  • Domov a rodina
  • Spoločenský život
  • Zdravie a vzhľad

V uvedených oblastiach si skúste urobiť plán pre nasledujúce dni a mesiace, ktorý vám umožní zmeniť smer. Začnite tým, kde stojíte teraz, nechajte za sebou všetky „mal by som“ a robte to, čo najviac chcete. Čo budete robiť? Kde začnete?

V oblastiach života, kde viac menej pokračujete v tom, čo ste robili doteraz, si skúste uvedomiť, kde by ste sa mohli zlepšiť. Ako by ste mohli ešte lepšie robiť to, čo robíte?

Celý článok

13. Náhle osvietenie

22.04.2015 10:33

Akonáhle dokonale zvládnete svoje bezprostredné úlohy, stane sa jedna z dvoch vecí.  Za prvé, povýšenie, ktoré vám udelí váš život, na obzore uvidíte úplne jasne čo by ste chceli robiť. Alebo za druhé a tak sa to stalo aj mne a zrejme to tak bude fungovať aj u vás, „povýšenie“ života so sebou prinesie nespočetné drobné zmeny a odrazu sa jedného rána prebudíte a uvedomíte si, že máte inú prácu, iné povinnosti, obklopujú vás iní ľudia a tak podobne. Takto to funguje preto, že ak sa ponoríte do toho, aby ste čo najlepšie zvládli svoje bezprostredné úlohy, pracovali lepšie a vážili si toho, čo máte, zatiaľ čo využívate svoje možnosti na maximum (to neznamená, že sa máte uspokojiť s tým čo máte!) sa takmer nepoznane prehupne do nového časopriestoru.

Potom si budete klásť rovnakú otázku, ktorú som si každý deň kládol aj ja sám: „ako sa niečo také mohlo stať práve mne? Toto je ešte lepšie, než moje najdivokejšie sny. Čo som to len urobil, že si zaslúžim takéto požehnanie?“

Keď sa v práci sústredíte na to, aby ste pracovali lepšie a bol z vás lepší človek, začnú sa diať zázraky. Pravdepodobne ich ako také neodhalíte, váš život sa ale začne kúsok po kúsku meniť. Presne tak sa zhmotňujú naše myšlienky: najprv sa z nich stanú okolnosti. Akoby naše myšlienky vyrážali do sveta, menili ľudí a udalosti ako bábky na nitkách – to vy ste ten neviditeľný bábkar, ktorí všetko riadi – a vy tak budete pripravení na dielo takzvanej „náhody“ šťastné prešľapy a hrádky osudu. Keď začnete jednať, v neviditeľných sieťach sa začnú odvíjať nové vlákna, inšpirácia zapustí korene a potom v spätnom pohľade uvidíte, kde sa na vašej ceste odohrali tie veľké zázraky.

Teraz vlastne nemáte skoro čo robiť

Pokiaľ teraz vlastne nemáte veľa čo robiť a zatiaľ ešte neviete, čo by ste robiť chceli, moja rada môže znieť naivne, ale je naozaj jednoduchá: Robte, čo vás napadne! Stanovte si nejaký termín, napríklad dva týždne, alebo len dva dni, aby ste niečo podnikli, napríklad len malé krôčky určitým smerom. Môžete robiť dobrovoľnícku prácu, zájsť do pracovnej agentúry, spojiť sa s novými ľuďmi, či pracovnými skupinami, to je jedno. Len sa do toho pusťte! Jediná chyba, ktorej sa môžete dopustiť je, neurobiť nič!

Moja skúsenosť ma naučila, že proti tejto rade obvykle zdvihla vlna protestu. Väčšinou to znelo takto: „Ale ja predsa nemôžem ísť a robiť čokoľvek! Keď pôjdem a zoberiem prácu v nákupnom centre, čo budem robiť, keď mi zavolá Oprah a ja nebudem doma, aby som je zdvihol telefón? Čo keď sa objaví iná príležitosť a ja ju zmeškám?“ Ak ľudia nevedia, čo by chceli, alebo i len mali robiť, môže sa ľahko stať, že skončia paralyzovaní  v nečinnosti a budú márne čakať na zázrak.

Existuje len jediné miesto, kde vás vaša vysnená príležitosť nikdy nenájde a to doma na gauči, kde budete vysedávať a vyzerať ju oknom. Pokiaľ sa o svoju zmenu v živote snažíte len tak, že vysedávate pri telefóne a čakáte, že zavolá Oprah, alebo že na dvere zaklope váš princ na bielom koni, pripravte sa na to, že budete čakať celú večnosť.

Na druhú stranu, bez ohľadu na to, akou cestou sa vydáte, tým, že sa pustíte von do šíreho sveta, rozvírite kúzelnú hmlu a podnietite vesmír k činnosti. Stačí málo, aby sa vám mohli začať diať náhody a šťastné nehody, ktoré vás dovedú na to správne miesto v ten správny čas. Nakoniec si vás vaša príležitosť nájde, nebojte sa. Vždy to tak dopadne. Keď sa budete dôsledne snažiť vyjsť do sveta, nezáleží na tom, akou cestou sa vydáte a čo budete robiť. Prvý krok vám pomôže odštartovať dva mechanizmy, ktoré nám následne pomôžu nájsť ten správny smer a naplánovať si kurz, aby ste objavili, čo sa vám páči a život vám poskytne spätnú väzbu a potvrdenie, či kráčate tým správnym smerom.

Celý článok

12. Akou cestou sa mám vydať?

15.04.2015 18:24

Nech už na druhú otázku odpoviete akokoľvek, hneď sa musíte pýtať na toto: „Ktorou cestou sa mám teraz vydať?“ Keď sa budete držať premisy celej tejto časti, budeme predpokladať, že zatiaľ neviete, čo by ste chceli robiť – inak by ste to už dávno robili a to s radosťou. Keď si ale nie ste istí, čo chcete jedného dňa robiť, ako sa chcete vydať po tej správnej ceste? Môže sa zdať nemožné si správne naplánovať kurz. Ako som už ale písal skôr, nemusíte poznať odpoveď na všetky tieto otázky, dokonca ani na prvé dve z nich, aby mohlo časom dôjsť k náhlemu osvieteniu.

Robíte niečo, z čoho nie ste nadšení

Pokiaľ pre vás platí toto a zatiaľ neviete čo by ste chceli robiť, mám pre vás jednu radu, nakoľko môže znieť nepríjemne. Je to jednoduché – robte ďalej to, čo robíte, len to robte lepšie. Pokiaľ stále pozeráte za obzor, kedy sa už konečne objaví niečo nové, zrejme sa nevenujete naplno tomu, kde ste práve teraz a nie ste celkom prítomní v danom okamžiku. Čím viac vám vadí, čo práve teraz robíte, tým horšie to naviac asi robíte. Pokiaľ sa ale nepokúsite dosiahnuť dokonalosti v tom, čo robíte práve teraz, vaša činnosť sa stane vašim vládcom. Inými slovami: Pokiaľ sa vám nepodarí dokonale „zvládnuť svoje úlohy“, dostanete padáka a to od života.

Rád by som to ale upresnil. Keď hovorím „zvládnuť svoje úlohy“ nemám tým na mysli získať prvú cenu, alebo byť najlepším na svete. Myslím tým, že by ste mali robiť to najlepšie, ako ste schopný so svojimi možnosťami a tam, kde sa práve nachádzate. Veľkú rolu tu hraje prístup – vážiť si toho, že máte prácu, vnímať ju ako bránu k lepšej pozícii a pokúsiť sa vyťažiť maximum z toho, s úsmevom a vďakou. Toto mám na mysli keď hovorím „zvládnuť svoje úlohy“ a venovať tomu maximálnu pozornosť. Chápte to ako bránu a odrazu sa je vaša stará práca, ktorú ste nenávideli navždy preč. Odrazu ste slobodní! Máte novú prácu, novú zodpovednosť a možno aj poriadených. Niekedy dostanete aj možnosť špecializovať sa a vaše vyhliadky sú úplne iné.

Niekedy sa jedná o zmenu na rovnakej úrovni, inokedy zase jedna zmena vyplýva z druhej. Stále ale platia rovnaké zákonitosti, totiž to, že časom získate lepšiu perspektívu nad svetom okolo seba. Naučíte sa akí sú ľudia, ľudia sa zase naučia, akí ste vy a vaše možnosti špecializácie, posunu či úplnej zmeny miesta (tým, že začnete pracovať na sebe, alebo pre bývalého klienta) sa neustále rozširujú.

Nezabúdajte, že vesmír je vašou súčasťou a to isté platí aj pre všetkých ostatných. Sme Jedno. Pokiaľ svoju prácu nenávidíte, alebo vás nebaví, ostatní to vycítia. Na druhú stranu, ak máte svoju prácu radi, alebo jej aspoň venujete maximum, ľudia to tiež spoznajú. Ľudia, ktorí sa snažia robiť to najlepšie a osvojiť si svoje pracovné schopnosti, ako len vedia, dostávajú nové možnosti a ponuky. Život ich časom sám vyslobodí z práve, ktorú nemajú radi. Taj jedná vesmír, respektívne, tak reaguje vesmír na vaše činy, zrýchľuje tak pohyb a znásobuje naše úsilie.

Ľudia sa boja, že keď svoju nepríjemnú prácu budú robiť lepšie a viac sa do nej ponoria, dajú tak svojmu zamestnávateľovi impulz pre to, aby ich ponechal tam, kde sú – myslia si, že keď budú dokonale umývať záchody, budú ich umývať celý život. Nezaujíma ale snáď všetkých zamestnávateľov to isté, totiž to, čo stojí za samotnou urobenou prácou? Koľko zamestnávateľov nehľadá potenciálne schopných a spoľahlivých podriadených? V živote to funguje tak, že akonáhle dokonale zvládnete úlohy, ktoré stoja bezprostredne pred vami, život vás posunie vpred, zatiaľ čo svoje úlohy nezvládnete, čaká vás prepad.

V tejto časti som samozrejme písal hlavne o kariére, pretože v práci trávime najviac so svojho času (či už sme za svoju prácu platený, alebo pracujeme ako dobrovoľníci, alebo vychovávame deti). Okrem toho je to oblasť, kde ľudia najčastejšie žiadajú o pomoc a kde sa chcú rozvíjať. Systém „robiť to najlepšie“ a pozdvihnúť sa tak na novú úroveň ale funguje na všetkých úrovniach života. Skúste si to previesť do medziľudských vzťahov. Ľudia, ktorým záleží na ostatných do tej miery, že dokážu jednať, vykročiť vpred, rozdávať a podeliť sa o to najlepšie, zatiaľ čo nasledujú volanie svojho srdca, sú priamo magnetom na priateľov a partnerov. Každý túži mať niečo z toho, „čo majú oni“. Smiech od srdca je nákazlivý.

Alebo zdravie. Tí, ktorí sa snažia jesť, cvičiť, odpočívať, hrať sa a pracovať v čo najlepšej rovnováhe, sa väčšinou tešia lepšiemu zdraviu než tí, ktorí tak nečinia. A čo nadbytok? Ľudia, ktorým záleží na  nadbytku a do sveta vykračujú s tým, že chcú vytvárať nadbytok (namiesto toho aby si to len predstavovali a nijako sa nepokúsili ho fyzicky dosiahnuť), sa časom dostanú do takej pozície, kedy budú schopní nadbytok generovať. (Nemôžu to ovplyvniť, ani zastaviť, aj keby to chceli)

Samozrejme, že existujú aj výnimky, ale sú to len výnimky, sotva snáď dôkaz toho, že by vesmír a kúzlo života nereagovali na to, ako sa chováme a aký máme prístup k životu. Pre naše účely ale postačí zhrnutie, že ak dokonale zvládneme svoje bezprostredné úlohy, vesmír na to akoby zázrakom zareaguje.

Celý článok

11. Čo keď ani len netušíte, čo chcete?

14.04.2015 19:45

Keď budete mať na pamäti to, o čom som písal skôr a budete svoje otázky formulovať v súlade so svojimi snami, celá hra bude odrazu vyzerať inak. Prvý krok z troch k tomu, aby sme nastúpili na ten správny kurz, budete mať v malíčku – ale len vtedy pokiaľ nestojíte tam, kde som nedávno stal ja sám a nemáte ani len potuchy, čo chcete! Aj ja som väčšinu svojho života strávil tým, čo by som mal a robil som si starosti s nedôležitými vecami, bez toho, aby som si uvedomoval, čo vlastne chcem.

Spomínam si, ako som raz sledoval televízny kanál so životopismi slávnych ľudí a videl som jedného za druhým, ktorí boli nadšený pre to, čo robia. „Keby som len tušil čo by ma nadchlo, hneď by som sa do toho pustil a s chuťou. Venoval by som tomu úplne všetko!“ Ale ja som nevedel, čo chcem robiť a čelil som výzve, ako svoj život začať znovu. Pokiaľ je to tiež váš prípad,  to, čo chcete, sa vám môže naozaj jasne vyjaviť, tak isto ako aj smer, ktorým sa máte vydať. O tom všetkom budem písať ďalej. Stačí, ak začnete fyzicky robiť, čo viete, s tým, čo máte a tam, kde práve teraz stojíte.

Kde som dnes?

Na túto otázku je zo všetkých troch najľahšia odpoveď. Avšak pokiaľ si ju sami nekomplikujete a tomu by som vám rád pomohol predísť. Za prvé, na základe predpokladu zo začiatku tejto časti, že zatiaľ presne neviete, čo chcete, odhadujem, že teraz buď:

  1. Robíte niečo, z čoho nie ste úplne nadšení
  2. Nemáte čo robiť, nemáte žiadny smer. „Vaše auto je zaparkované na parkovisku“ – či už dobrovoľne, alebo nie – (dostali ste v práci výpoveď, mali ste nehodu, alebo niečo podobného)

Ako to teda je? Stačí, ak si vyberiete jednu z týchto dvoch možností a môžete sa vrhnúť na tretiu otázku – a to je, kam sa vydať. Najskôr ale bude nutné vás oslobodiť z pút minulosti a pomôcť vám, aby ste si veci zase nekomplikovali.

To, kde dnes ste, nikdy nie je totožné s tým, kým ste. Naviac nemusíte vysvetľovať či obhajovať, kde práve stojíte, aby ste sa mohli pohnúť dopredu. Ďalšie poľutovaniahodné obmedzenie, ktoré vyplýva z primitívnej doby, v ktorej žijeme, je predstava, že musíme vysvetľovať a obhajovať, kde práve stojíme, aby sme sa mohli poučiť zo svojich chýb a vykročiť vpred. To je nezmysel!!!

Som veľkým priaznivcom učenia sa z chýb, najskôr si ale  musíme byť istí, že sme nejakú chybu vôbec urobili, než dospejeme k predčasnému záveru, že je s nami niečo v neporiadku len preto, v akej životnej situácii sa práve nachádzame. Viac sa tomu budeme venovať neskôr, ako svoje presvedčenia uviesť do súladu so svojim životom a smerovaním. Esencia tejto časti je ale to, že len preto, že zatiaľ nemáte to, čo chcete, alebo to dokonca vyzerá, že idete naspäť, zatiaľ čo by ste mali mieriť dopredu, to ešte neznamená, že je s vami niečo v neporiadku, alebo že idete zlým smerom.

Vaša súčasná situácia, kedy ešte nemáte to, čo chcete, môže byť len otázkou vašich hlbších priorít. Možno o nich zatiaľ neviete, ale aj tak sú pre vás dôležité. Možno je to aj tak, že najrýchlejšia cesta k vysnívanému cieľu zahrňuje obchádzku „pre vaše vlastné dobro“. Akonáhle si ale začnete myslieť alebo dokonca tvrdiť, že je s vami niečo v neporiadku, okamžite začnete veriť nezmyslom, ktoré si vezmete za svoje, aj keď nemajú s vašimi zdanlivými prekážkami vôbec nič spoločného!

Ďalší problém prístupu “vysvetľovanie a obhajovanie sa“ spočíva v skrytom predpoklade, že keď rozumovo analyzujete svoju situáciu, umožní nám to lepšie sa pohnúť vpred. To nie! Opäť sme predsa u jablka poznania! Môžete sa v túto chvíľu rozlúčiť s akoukoľvek nádejou, že sa vám novú duchovnú energiu podarí uplatniť pri neistých prvých krokoch, ktoré vás čakajú, pretože sa vrátite k prekliatym AKO – inými slovami, začnete si robiť starosti s tým,  ako sa váš sen splní a budete sa snažiť byť v správnu chvíľu na správnom mieste, povedať tú správnu vec tej správnej osobe, pretože tá pravá príležitosť sa predsa objaví len jedenkrát. Preboha!!!

Tento čisto logický prístup samozrejme nikdy neberie do úvahy, či to nebol práve on, teda logický prístup, ktorý vás dostal do šlamastiky, v ktorej sa práve nachádzate (tak, ako som písal o pár odstavcov skôr, je lepšie automaticky nepredpokladať, že ste sa ocitli v šlamastike). Stačí ak budete vedieť aký je váš stav teraz a z akého bodu vyrážate vpred.

  1. Robíte niečo z čoho nie ste nadšení?
  2. Nemáte čo robiť a stojíte na mŕtvom bode?
Celý článok

10. Zakreslite si kurz do mapy /pokračovanie/

12.04.2015 20:16

Pred víkendom si napríklad často hovoríme: „Čo by som mal cez víkend robiť?“ Alebo keď mám písať novú knihu hovorím si: „Hmm, o čom by som mal písať?“ To je len ďalším prejavom toho, ako duchovne primitívna doba spôsobuje, že často premýšľame o tom, čo by sme mali. Celý problém sa ešte prehlbuje tým, že si mnoho ľudí myslí, že zmenu vo svojom živote musia naštartovať priamo fyzickým úsilím založeným na okolitom svete (ktorý je ilúziou) a okrem toho nás označia za sebeckých, keď robíme to, čo chceme, namiesto toho, aby sme robili to, čo je prospešné pre ostatných. Preto tak často uvažujeme o tom, čo by sme mali robiť, namiesto toho, čo robiť chceme.

Keď sa namiesto toho sám seba opýtam „Chce sa mi pracovať na novej knihe?“ – odpoveď je ľahká. Alebo sa pred víkendom opýtam sám seba: „Chcem ísť tam, alebo inam?“ a tiež už nie je ťažké si odpovedať. „S kým chcem tráviť svoj čas?“ – „Čomu chcem vo svojom živote dať prioritu?“ To všetko sú odrazu jednoduché otázky. Všetko ja zrazu jasnejšie, keď slovíčko „mal by som“ zamením za slovo „chcem“ a táto zámena je jednoduchšia, keď si uvedomíme, že nech už malo byť slovíčko „mal by som“ kompenzované čímkoľvek – pohodlím, bezpečím, alebo dokonca nadbytkom -, to, či sa tak stane, záleží omnoho viac na vesmíre a na kúzle života než na tom, či si zvolíme to správne „mal by som“. Vesmír a kúzlo života bude fungovať najlepšie, keď budete spokojne robiť to, čo robiť chcete.

Ak potrebujete nejaký silnejší dôkaz, že kúzlo života funguje vo všetkých oblastiach, zvážte, že neexistuje žiadna kariéra, povolanie či smerovanie, ktoré by už nezvolil niekto pred vami – a nečakal ho tam veľký úspech. Preto sa nebojte snívať veľkolepé sny, nasledujte volanie svojho srdca, robte to, čo chcete a nechajte kúzlo života, nech pracuje za vás.

Jednou alternatívou je veriť, že vesmírne vedomie je nie len odsudzujúce, ale že má svojich vyvolených miláčikov, čo by znamenalo, že Božia láska je podmienečná. Je zvláštne počúvať ako ľudia hovoria o bezpodmienečnej láske, pretože ich láska takmer nikdy nie je  bezpodmienečná. Za ich slovami sa skrýva mnoho podmienok: Pokiaľ ma budeš milovať, pokiaľ budeš rozumný a budeš sa ku mne chovať s úctou, pokiaľ ma budeš milovať tak, ako milujem ja teba a pokiaľ nebudeš nikomu ubližovať a podobne. Nehnevajte sa, ale to sú predsa podmienky: podmienky, ktoré v rámci lásky vesmíru voči nám skrátka neexistujú. Je to veľmi jednoduché. Máte skrátka šťastie: máte veľkú cenu, zaslúžite si to, čo chcete a môžete to mať.

Aby ste sa znovu obrátili tým správnym smerom a začali plánovanie nového kurzu tým, že si uvedomíte, kde stojíte práve teraz, musíte si najprv položiť prvú z troch otázok. Aby ste si na ňu dokázali odpovedať, musíte si uvedomiť, čo chcete. Najlepšie toho dosiahnete tak, že sa nebudete pretvarovať a uvedomíte si, že ste schopní, výnimoční a zaslúžite si žiť život podľa toho, ako chcete vy sami.

To, že si nie sme schopní uvedomiť, čo chceme a uprednostniť to pred tým, čo by sme mali, nesúvisí len s hraním sa so zakázaným ovocím a prevrátenou logikou. „Nemôžeme predsa robiť všetci to, čo sa nám zachce! To je nezodpovedné! Nebezpečné! Takto by sme nikdy ničoho nedosiahli!

Skutočne ma šokuje, ako sa nám ako civilizácii podarilo dosiahnuť tak obrovských úspechov v oblasti svetového obchodu, technológii a spolupráce medzi národmi navzdory duchovnej naivite, ktorá nám bráni sledovať svoje vlastné potešenie a život v radosti. Tých úspechov sme dosiahli, aj napriek tomu, že žijeme svoje životy spútaní povinnosťami. Ja sa riadim premisou, ktorá funguje všade na svete – totiž, že ľudia sú v jadre dobrí, majú dobré úmysly, inštinktívne sú štedrí, starajú sa o druhých a milujú ostatných. Nie sme tu náhodou, sme dielom tak hlbokého vedomia, že si ho ani nedokážeme predstaviť. Najrýchlejšou cestou k nájdeniu raja na zemi by bolo to, keby sme svoje túžby nadradili tomu, čo máme robiť. Nepriviedlo by nás to k Armagedonu, ale skôr k rozkvetu dobroty, dobrých úmyslov, štedrosti, starosť o ostatných a láske, na tejto zemi doposiaľ nevídanej.

Na pomyselnej planéte, kde sa myšlienky zhmotňujú, je pre všetkých dostatok. Naše prirodzené inštinkty by automaticky zaistili, že sa budeme chovať zodpovedne, aby aj zajtrajšok priniesol rovnaké sľuby a možnosti ako dnešok, neskazené a neznečistené. Dôvod, prečo sa malý zlomok obyvateľov chová niekedy tak strašne, akoby ich viedlo stelesnené zlo, nie je v tom, že by sme nasledovali svoje túžby. Je to spôsobené tým, že títo ľudia boli dlhodobo zanedbávaní, čo v nich vyvoláva napätie, nenávisť a strach.

Celý článok
Záznamy: 1 - 5 zo 19
1 | 2 | 3 | 4 >>