14. Zistite, čo sa vám páči

24.04.2015 13:37

Najprv si uvedomte, že máte určité preferencie, že nie ste tak stratení, ako ste si mysleli a že v skutočnosti viete, čo vás baví. Možno to nevyzerá ako „splnený sen“, ale cez to všetko bude stále jasnejšie, čo robíte radi. Keď si sami stanovíte určitý časový limit, v ktorom musíte začať jednať, rýchlo začnete vylučovať veci, ktoré rozhodne robiť nechcete. To vám umožní zúžiť svoje možnosti na pár vecí, ktoré budete robiť radšej a aspoň sa pohybujete určitým smerom. Uvedomujem si, že si možno budete vyberať len z možností, ktoré vám budú čo najmenej protivné, cez to všetko vám to ale umožní vydať sa určitým smerom. Aj keby to malo znamenať, že vezmete prácu, z ktorej nie ste nadšení, pokiaľ to je tá najmenej nepríjemná možnosť so všetkých, pusťte sa do práce a snažte sa pracovať najlepšie, ako viete.

Tu nejde o to vybrať si novú kariéru, tu ide o to, začať jednať čo vás časom k novej kariére privedie. Ono sa časom ukáže, kam sa budete uberať. Nejde o to, nájsť teraz tú pravú lásku a vášeň, ale pripraviť sa na možnosť, že sa to stane v budúcnosti. Je potrebné len začať klopať na všetky možné dvere a to v horizonte dva týždňa, alebo ešte lepšie dvoch dní. Začnite klásť otázka a hľadať možné odpovede, pátrajte a skúmajte, kam sa vydať.  Už chápete ako to funguje? Môžete začať meniť veci hneď teraz, môžete získať smer a určitú cestu a to v horizonte niekoľkých dní.

Jeden malý krôčik nie je len jedným malým krôčikom

 Ako už som naznačil, ľudia sa často mylne domnievajú, že ak vezmú obyčajnú prácu, pracujú zdarma, alebo robia niečo čo nenaplňuje každú bunku ich tela nadšením, znamená to, že robia akýsi kompromis. Začnú o tom veľa premýšľať a hovoria si: „Viem, že sa myšlienky zhmotňujú. Viem, že mám moc nad všetkými vecami. Viem, že vesmír stojí na mojej strane – prečo by som teda mal robiť niečo, čo je pod moju úroveň?“ Myslia si, že ak budú robiť niečo, čo je menej než ich vysnívaný cieľ, znamená to, že sa uspokojili s kompromisom. Namiesto toho založia ruky do klina a čakajú, až ich vesmír príde zachrániť.

Existuje omnoho lepší spôsob, ako na tieto prvé krôčky pozerať. To, čo možno vyzerá ako malý a bezvýznamný krôčik, môže neskôr umožniť veľké skoky vpred, ktoré teraz nedokážeme predvídať. A čo viac, práve tieto maličké krôčky, čo už opakujem niekoľkokrát, ktoré k vám umožnia pustiť si k telu to kúzlo života, ktoré sa k vám inak nemá šancu dostať.

Napätie skrz činy

Pokiaľ vám to ešte nedošlo, tak kľúčom k tomu, aby ste si dokázali naplánovať nový kurz, je začať jednať tam, kde ste, zamestnať sa a nechať nový smer, nech sa sám ukáže. V nasledujúcej časti to začne byť ešte jasnejšie.

Spomeňte si na nejakú dobrú knihu, ktorú ste čítali, alebo film, ktorý ste videli. Dobrý vyprávač vás nikdy nenechá visieť v prázdne až do samého konca, kedy sa odrazu objaví nádej tam, kde ešte pred okamžikom žiadna nebola. Za pár sekúnd sa môže beznádej premeniť v jasný smer a následne v oslavu víťazstva. Nakoľko nie je úplne jasné, ako to logicky zvládneme svojim mozgom, my všetci sme skvelí vyprávači svojich životov. Pokiaľ teda máme smer, ktorým sa vydať, stránky sa môžu obracať a príbeh sa bude odvíjať úplne sám.

Naše duchovné ja, naša energia aj zámery siahajú omnoho ďalej, ako dokážeme pochopiť. I keď nevidíme za roh nášho života o nič viac, ako môžeme dopredu odhadnúť, ako dopadne film, na ktorý sa pozeráme, úsilie, ktoré dnes vynaložíme, nám vytvára možnosti zajtrajška. Na vrchole našej skrytej veľkosti sa nakoniec odohraje tanec, v ktorom bude odhalené to, po čom najviac túžime a čo je predmetom našej lásky. Je potrebné len pokračovať v ťahu, jednať, deň za dňom, začať tam, kde sme práve teraz – a to všetko bude jednoduchšie, keď pochopíte v čom tkvie vaša sila a odkiaľ pochádza, keď zhodnotíte vašu súčasnú situáciu a dokážete z nej vyťažiť maximum, zažívate, čo by ste robili radi a dáte sa fyzicky do diela.

Tak sa váš príbeh nikdy nezasekne na mŕtvom bode, stránky sa budú otáčať a vaša vlastná oslava víťazstva sa priblíži. Nakoniec príde deň, kedy sa obzriete späť a uvidíte, ako sa váš príbeh vlastne odohrával. V ten deň sa budete smiať: „Aaaa! No jasne! Samozrejme! Vôbec som si nemusel robiť starosti!“

Zhrnutie

  • Ste tu preto, aby ste boli sami sebou, aby ste sa vydali tým smerom, kam vás ťahá vaša túžba, aby ste cítili to, čo nik iný pred vami
  • Zmeňte všetky otázky o tom, čo ba ste mali robiť, no otázky o tom, čo chcete robiť
  • Pokiaľ viete, čo chcete, začnite to robiť
  • Pokiaľ neviete, čo chcete, ale máte čo robiť, robte to ešte lepšie ako doteraz
  • Pokiaľ nemáte čo robiť a neviete, čo by ste chceli robiť, robte čokoľvek a robte to dobre
  • To, kde stojíte, nikdy nie je totožné s tým, kým ste
  • Stanovte si určitý časový limit, behom ktorého musíte vykročiť novou cestou, čím kratší, tým lepšie

Doporučené cvičenie

V ktorej oblasti teraz robíte niečo kvôli tomu, že máte pocit, že by ste mali, navzdory tomu, že vás to ťahá iným smerom? Zamyslite sa nad tým, prečo robíte to, čo robíte, v týchto oblastiach:

  • Práca a kariéra
  • Vzťahy
  • Domov a rodina
  • Spoločenský život
  • Zdravie a vzhľad

V uvedených oblastiach si skúste urobiť plán pre nasledujúce dni a mesiace, ktorý vám umožní zmeniť smer. Začnite tým, kde stojíte teraz, nechajte za sebou všetky „mal by som“ a robte to, čo najviac chcete. Čo budete robiť? Kde začnete?

V oblastiach života, kde viac menej pokračujete v tom, čo ste robili doteraz, si skúste uvedomiť, kde by ste sa mohli zlepšiť. Ako by ste mohli ešte lepšie robiť to, čo robíte?